Наслідуйте віру їх (Пам'ять святого рівноапостольного великого князя Володимира).

З ласки Божої кожна країна і кожний народ, а, нерідко, й місто мають у своїй історії просвітителя. Господь вибирав із середовища людей обранців

Славить похвалами Рим Петра і Павла, через котрих увірував у Христа Ісуса, Сина Божого; Асія, Ефес і Патмос - Іоана Богослова; Індія - Фому; Єгипет - Марка; кожна країна, місто і народ шанують і прославляють своїх наставників, які навчили їх християнській вірі.

Святий апостол Павло заповідує нам: "Пам'ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам слово Боже, і ... наслідуйте віру їх" (Євр. 13, 7). Прислухаючись до заклику святого Апостола, ми славимо і ублажаємо сьогодні просвітителя і хрестителя Русі рівноапостольного великого князя Володимира.

Зглянулося всемилостиве око благого Бога на князя Володимира - і засіяв у серці його розум; він зрозумів суєту ідольської омани і віднайшов єдиного Бога, Котрий створив усе видиме і невидиме. Загорівся він духом і забажав серцем бути християнином і навернути всю свою землю в християнство. З благої любові Божої до роду людського це здійснилося. Увійшовши у святу купіль, відродився Володимир від Духа і води, і звелів він усьому народу своєму хреститися в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. З того часу земля наша почала прославляти Христа з Отцем і Святим Духом. Просвітило землю нашу сонце Євангелія, руйнувалися капища, зводилися церкви, хрест освятив міста, ідоли були скинуті і з'явилися ікони святих, почала підноситися безкровна жертва, фіміам, який підносився до Бога, освятив повітря.

Князь Володимир - складна історична особистість. В його особі ми можемо бачити сьогодні, як у дзеркалі, себе, з усією складністю своїх характерів, мінливістю нашої поведінки, з піднесеннями і падіннями. Господь зволів вибрати саме таку людину, щоб повністю явити в ньому чудо, котре творить з людьми свята віра.

Що ж дала християнська віра князю Володимиру і країні нашій? Грішний і буйний язичник Володимир став натурою побожною. Його навернення до Христа було справжнім, інтимним, глибоким. Перетворення його характеру і розрив з гріхом були гідні подиву. "Здобув єси неоціненний бісер Христа, обравшого тебе, яко другого Павла, і зтрясшого сліпоту у святій купелі душевну вкупі і тілесну," - співає про нього Церква.

Свята віра змінила Володимира, допомогла йому почути слово Господнє, сказане царю Навуходоносору пророком Даниїлом і за цим словом влаштувати своє життя: "спокутуй твої гріхи милостинею і твої переступи - милосердям до бідних" (Дан. 4, 24).

Милостиня до людей дала йому велику ласку у Бога, як присному рабу Христовому. В цьому переконують нас слова Святого Письма: "Милість же підноситься над судом" (Як. 2, 13); "Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть" (Мф. 5, 7); "хто звернув грішника з облудної путі, спасе душу від смерті і покриє безліч гріхів" (Як. 5, 20). Якщо Господь Бог подасть таку нагороду за навернення однієї людини з облудного шляху, то яке блаженство здобув князь Володимир? Адже він не тільки сам навернувся до Христа, але і як володар і вождь турбувався за навернення свого народу. Від нього, як від вогнища, загорілися вогні віри в серцях його людей. Віра очистила народ від грубої омани ідолопоклонства, змінила характери людські. В християнській вірі - витоки нашої вітчизняної культури. Віра поклала основу нашій писемності, живопису, архітектурі. Віра внесла в життя нашого народу, в сім'ю та суспільство гуманні принципи. Віра, котру Господь дарував нам через князя Володимира, була достойним сіянням, що принесло достойні плоди духа. Вона прославила сонми святих угодників - наших співвітчизників, котрі просять Бога за нашу землю, за нашу святу Церкву, за наш народ.

Ублажаючи просвітителя і хрестителя Русі, постійного заступника перед Богом і нашого молитвеника рівноапостольного великого князя Володимира, будемо, берегти віру православну і влаштовувати життя своє відповідно до Євангелія. Все це вимагає трудів та зусилля, але з нами Бог, Котрий дав нам неоціненний дар віри і допомагає виростати нам в міру віку Христового. З нами молитовна допомога рівноапостольного Князя.

Щоб зберегти віру, недостатньо одного знання. Можна прекрасно знати Святе Письмо, його священні веління - і бути поганим християнином. Справжнім християнином буде той, хто до знання про віру, про Бога, про Церкву приєднає ще церковний досвід, істинне християнське життя.

Помолимося всеблагому Богу, Котрий просвічує й освячує усяку людину, що приходить у світ, щоб за молитвами нашого просвітителя святого князя Володимира Він зміцнив нашу віру і допоміг нам, перемагаючи все суєтне, гріховне і житейське, бути достойними дітьми своєї Церкви і Вітчизни, спадкоємцями життя вічного.

НАЗАД

Рейтинг@Mail.ru Украјнський православний інтернет